Aktuality

II. B etapa: Má vliv na úhyn ryb při horku? A myslí i na pejskaře?

Probíhající intenzivní stavební práce na řece Moravě v centru Olomouce přináší i řadu dotazů ze strany Olomoučanů. Některé se týkají vlivu stavby na život v řece, jiné například budoucího využití nábřeží. Na aktuální dotazy odpovídá Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu.

Budování protipovodňových opatření je jistě významná priorita. Vy ale odmítáte myšlenku kanálu převádějícího vodu, kde by mohly plout lodě. Týká se to z pohledu životního prostředí ve městě i prodloužení Baťova kanálu do Olomouce?
S Olomouckou částí trasy, pokud to tak mohu při pohledu na ramenný systém Moravy ve městě a do našeho územního plánu pojmenovat, nepočítají realizované i připravované etapy protipovodňových opatření. Vidím vymodelovaný kanál, pokácené stromy, poškozenou navazující krajinu. Olomoucký „kus trasy“ není dle mého názoru dobrý nápad, ale respektuji jeho zastánce.

Připravují se další protipovodňová opatření. Při procházkách se psem to ale nevypadá, že myslíte také na pejskaře. Zajímají životní prostředí i potřeby pejskařů a jejich požadavky na údržbu ploch kolem řeky?
Od mostu Velkomoravská po areál státního podniku Povodí Moravy vznikl za veřejné peníze pěkný prostor vyhledávaný pejskaři. Mohou zde po celý rok venčit psa na volno blízko sídliště. „Nepejskaři“ naopak požadují zrušení volného pohybu psů a udržovanou plochu s přístupem k řece, bez volně pobíhajících psů. Přitom v této části města jiné místo pro novou „výběhovou zónu“ nenajdeme. Příprava nové „psí vyhlášky“ je nyní přímo závislá na stanovení vhodných, dostupných a nekonfliktních zón pro volný pohyb psů. Seče zde zajišťuje Povodí Moravy. Nikdo z nás nechce vyhánět pejskaře ze břehů řeky a rušit „výběhové zóny“. V případě aktuálně budované II. B etapy není pro volný pohyb psů vhodné místo. To ovšem neznamená, že nebude možné jít se psem na procházku v úseku od soutoku Mlýnského potoka s Moravou až k mostu na ul. Komenského. I v případě dalších připravovaných etap budeme myslet na majitele psů. Ale nesmíme zapomínat na zájmy myslivosti a rybářství, chráněné právními předpisy.

Souvisí úhyn stovek ryb v řece Moravě pod Olomoucí zjištěný 28. července s probíhající stavbou protipovodňových opatření?
Naprosto ne! Když se ale podíváme na výsledky šetření, průběh počasí a vývoj průtoku v Moravě, je zřejmé, že se jedná o kyslíkový deficit.
Rozpustnost kyslíku ve vodě totiž klesá s rostoucí teplotou. Zároveň se ale zvyšuje spotřeba kyslíku rybami a vodními živočichy. Stav, kdy v problematických úsecích toků nastane kritická situace po období teplotních rekordů, se začíná bohužel v posledních letech opakovat. Když se k tomu přidají vydatné lokální srážky, které se výrazně ohřejí na zpevněných plochách a vypláchnou kanály, je problém umocněn.