Aktuality

Most v Komenského ulici je uzavřen, křižovatky hlídali policisté

Očekávanou zvýšenou zátěží procházela v pondělí doprava v centru Olomouce. Od rána už totiž byl pro individuální automobilovou dopravu uzavřen frekventovaný most v Komenského ulici a řidiči museli využít buď oficiální objízdnou trasu, nebo jinou alternativní cestu ke svým cílům. Radnice připravila objízdnou trasu a upravila stav vozovek v ulicích, kde se předpokládal zvýšený provoz, přesto ale byli od rána v pohotovosti jak úředníci magistrátu, tak i dopravní policisté.

Objízdná trasa vede dopravu od Chválkovic ve směru přes ulici Divišovu, Hodolanskou a Tovární na Velkomoravskou. Značná část řidičů ovšem podle předpokladu nevyužila objízdnou trasu, ale snažila se projet jinými cestami přes centrum města. Nejen z tohoto důvodu byli od ranních hodin v pohotovosti v ulicích jak příslušní pracovníci magistrátu, tak i dopravní policisté. Dopad uzavření mostu v Komenského ulici na stav dopravy ve městě velmi pečlivě sledují a vyhodnocují a podle vývoje průběžně přijímají další opatření.

Upraven už byl například signální plán na semaforech na křižovatce ulic Tovární a Hodolanská u hodolanského divadla tak, aby řidiči, přijíždějící od Tovární ulice, měli delší limit na odbočení doleva do Hodolan. Po prvních negativních zkušenostech byly vypnuty semafory na Žižkově náměstí a během dopoledne bylo naopak spuštěno signalizační zařízení na křižovatce ulic Masarykova a Jeremenkova. Policie ČR přislíbila městu, že policisté budou přinejmenším do konce týdne monitorovat situaci na hlavních křižovatkách a v případě potřeby budou opět řídit dopravu na nejexponovanějších místech.

Pokud jde o dnešní situaci, ráno byla doprava relativně klidná na křižovatce u nádraží, naopak ke komplikacím docházelo v místě křížení ulic Komenského, nábřeží Přemyslovců a Jiřího z Poděbrad. Problém byl částečně způsoben tím, že ne všichni řidiči uposlechli pokynů dopravního značení a nechali v ulici Jiřího z Poděbrad zaparkovaná vozidla, a jelikož se ulice od rána změnila v obousměrnou, stojící vozidla pak způsobovala zpomalení dopravy. Křižovatku na Žižkově náměstí po počátečních problémech řídila policie ČR a situace se následně rychle uklidnila. Z hlediska MHD větší komplikace nenastaly, došlo jen k několikaminutovým zpožděním několika spojů. Vývoji dopravní situace bude město i v dalších dnech věnovat maximální pozornost.

Most v Komenského ulici zůstává až do konce června otevřený pro autobusy MHD a pro vozidla IZS, stejně jako pro pěší a cyklisty. Těm bude od července sloužit nová provizorní lávka.