Aktuality

Protipovodňová opatření začala, město si zvyká na dopravní opatření

Tento týden v Olomouci začala protipovodňová opatření. Zatímco na nábřeží Moravy probíhaly v prvních dnech přípravné práce jako vytyčení inženýrských sítí, zaměření stávajícího stavu a zaměření zákopy, lidé se už od úterý musí vyrovnávat s dopravními omezeními. Radnice postupně zajistila pro obyvatele ulic v okolí staveniště desítky nových parkovacích míst a jedná i o dalších plochách.

Podle posledních informací je vytvořeno zatím asi třicet parkovacích míst v ulici Na Letné, s velkou pravděpodobností zde brzy přibudou další desítky míst. Asi dvacet míst pro odstavení vozidel vzniklo na nově zpevněné ploše v ulici Pasteurova u podjezdu, v Charkovské ulici byla zpevněna plocha pro asi patnáct vozidel, po zjednosměrnění dopravy lze v ulici Kpt. Nálepky parkovat po obou stranách vozovky, přičemž přibylo asi třicet parkovacích míst, deset dalších míst vzniklo zpevněním nevyužité plochy v ulici Na Bystřičce. Rýsuje se i možnost parkování na jedné straně ulice Nábřeží, ovšem výhradně pro lidi s trvalým bydlištěm v této ulici. Na Masarykově třídě mohou lidé parkovat od 19 do 7 hodin po obou stranách silnice. Na dobré cestě je i uvolnění parkovací kapacity ve vnitrobloku zemědělské školy, tato plocha ovšem bude určena pro lidi s trvalým bydlištěm v ulicích s nejvýraznějšími omezeními.

Pokud jde o průběh prací, bagry a další stavební techniku uvidí lidé na obou březích řeky až příští týden. Podle sdělení stavební firmy bude po víkendu postupně probíhat skrývka půdy na obou březích řeky, frézování pařezů a štěpkování větví a začnou i zemní práce na provizorní lávce pro pěší a cyklisty.

Aktuální stav navýšení parkovacích stání

1. Ulice Na Letné od křižovatky s ul. Václava III po stávající zákaz zastavení (B28) je možné v délce cca 150 m (cca 30 míst) podélné parkování na straně přilehlé k Moravě.
2. Nezpevněná plocha o rozměru cca 25 x 20 m určená jako náhradní plocha pro parkování vedle ulice Pasteurova u podjezdu (cca 20 míst).
3. V ulici Charkovská bylo v jednosměrné části komunikace vlevo provedeno zpevnění podkladu pro částečné stání mimo komunikaci v délce cca 80 m (cca 15 míst).
4. Ulice Kpt. Nálepky byla zjednosměrněna, vznikla zde možnost parkování po obou stranách s nárůstem cca 30 parkovacích míst.
5. Masarykova třída - úpravou dopravního značení je umožněno parkování vozidel v době od 19:00 do 7:00 hodin.
6. Ulice Na Bystřičce bylo provedeno zpevnění stávající nevyužité plochy v délce cca 50 m pro možné parkování vozidel (cca 10 míst).