Aktuality

Radní o dani z nemovitosti: lidé z okolí protipovodňových opatření budou mít úlevu

Drobná úprava v obecně závazné vyhlášce, kterou se stanoví výše daně z nemovitosti v Olomouci, projednali včera olomoučtí radní. Ve vyhlášce je znovu zohledněna situace obyvatel domů na nábřeží řeky Moravy, která prochází náročnými úpravami koryta a břehů.

Výše koeficientu, kterou stanovuje městská samospráva a která určuje, kolik ten který majitel za svou nemovitost zaplatí, se nebude v Olomouci měnit. Podstatné ale nyní je, že i v roce 2020 bude platit výjimka pro obyvatele ulic Nábřeží a Blahoslavova. „Jsou to dvě ulice, bezprostředně dotčené velkým stavebním ruchem při protipovodňových opatřeních. Snížení daně z nemovitosti je jedním z mála reálných kroků, kterým jsme mohli těmto Olomoučanům zmírnit dočasné nepříjemnosti,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Major.

„Na rozdíl od letošního roku, kdy bylo ve vyhlášce stanoveno, že se úleva týká fyzických vlastníků nemovitostí, bude v příštím roce platit pro všechny majitele bez rozdílu,“ dodal ekonomický náměstek Otakar Bačák. Znamená to úlevu i pro právnické osoby, které v těchto ulicích mají některou nemovitost.

Obecně závaznou vyhlášku o stanovení koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí připravuje městská rada a následně ji musí projednat a vydat zastupitelstvo. V Olomouci je tento koeficient stanoven na 3,5 násobek základní sazby, u dvou ulic s výjimkou je koeficient snížen o tři kategorie, jak maximálně umožňuje zákon, a je stanoven jen na 1,6 násobek.