Aktuality

Výstavba PPO v Olomouci je v klíčové fázi. Vedení města stavbu sleduje

Výstavba ochrany Olomouce před povodněmi, přestože jde o velmi technicky složitou a organizačně náročnou stavbu, probíhá bez vážnějších komplikací. Po demolici původního mostu v ulici Komenského pokračuje stavba mostu nového. Současně s tím stavaři provádějí vrtané piloty nábřežních zdí na pravém břehu, budují přeložku sběrače, staví opěrné zídky i jílocementové stěny. Vedení města průběh stavby sleduje a pravidelně se setkává se zástupci Povodí Moravy.

V ulici Komenského se už rýsuje spodní stavba nového mostu. Na pravém břehu dochází k betonáži základu a armování, na levém břehu dělníci armují jednu z mostních opěr. „V letošním roce se nám v místech, kde povedou zdi nového nábřeží, podařilo provést skoro 80 nových pilot. Na obou březích byly dokončeny veškeré piloty pro hlubinné založení mostu Komenského. Současně s tím probíhají náročné práce při překládání sběrače, hloubení a pažení šachet a pokládání potrubí na levém břehu. Důlní ražba kanalizačního sběrače, která patří mezi unikátní a šetrné stavební postupy použité na stavbě, je prováděna ručně bez použití těžké mechanizace, aby v blízkosti domů nedocházelo k otřesům,“ popisuje průběh prací generální ředitel povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Hlavní stavební práce na mostu v ulici Komenského by tak měly být hotové v původně avizovaném termínu, tedy na podzim 2019. Budoucí podoba protipovodňové ochrany se rýsuje ale i níže po toku. „Na nově vzniklé opěrné zídky v blízkosti vysokoškolských kolejí jsme jenom v letošním roce použili 240 m3 železobetonu, jílocementové stěny pod zdmi u Envelopy se od konce prosince rozrostly o 400 m2,“ vyjmenovává jednotlivé prvky rostoucí stavby Gargulák.

Průběh stavebních prací je pod drobnohledem radnice. Například v úterý 19. února se odehraje další ze společných kontrolních dní přímo na staveništi, kromě toho probíhají i pravidelná společná setkání s vedením Povodí Moravy. Město už připravuje i navazující investice, například úpravy komunikací v ulicích, které přímo souvisí se stavbou.

Výstavba protipovodňových opatření na řece Moravě v centru Olomouce je v klíčové fázi. Na podzim ji zdržel archeologický průzkum, který si vyžádal dvouměsíční pozastavení části stavebních prací u mostu Komenského. Výstavba rozšiřování koryta Moravy a hrází mimo zástavbu naopak pokračovala podle plánu. Celkový harmonogram v tuto chvíli běží bez zásadních prodlev.

Probíhající II. B etapa výstavby protipovodňové ochrany Olomouce spočívá především ve výstavbě hrází a protipovodňových zdí a rozšíření koryta a nábřeží a snížení tzv. berem, částí koryta zaplavovaných při vyšších průtocích. „Pravý břeh řeky Moravy bude v tomto úseku širší o 11 až 12 m a levý břeh o 3 až 4 m. V místě vznikne náplavka, která poskytne obyvatelům Olomouce atraktivní prostor pro trávení volného času v blízkosti řeky Moravy. Součástí projektu je také demontáž stávajících mostů a výstavba mostů nových v ulicích Masarykově a Komenského,“ dodává investiční ředitel Povodí Moravy, s. p. Tomáš Bělaška.

Technicky náročná II. B etapa ochrany Olomouce před povodněmi zahrnuje rozsáhlé úpravy koryta řeky Moravy v délce 1,9 km od ústí střední Moravy k mostu v Komenského ulici. Stavba za 730 milionů korun navazuje na již dokončené etapy I. a II. A. Jejím cílem je zvýšit kapacitu řeky v centrální části města na úroveň 650 m3/s, která odpovídá 380leté povodni. Protipovodňový systém ochrání před velkou vodou 20 tisíc obyvatel Olomouce a majetek v hodnotě 3 miliard korun.