Aktuality

Průběh stavby i výkupy pozemků. Nová komise jedná o protipovodňových opatřeních

První jednání speciální komise k protipovodňovým opatřením v Olomouci se odehrálo tento týden na radnici. Zúčastnili se jej zástupci radnice, pracovníci několika odborů magistrátu, představitelé komisí městských částí a zástupce státního podniku Povodí Moravy.

Smyslem ustavení komise je koordinovat aktivity a pružně přenášet informace, týkající se probíhajících i připravovaných etap opatření proti povodním. „Zkušenosti ukazují, že společné řešení problémů za účasti úředníků, politiků i zástupce investora má lepší výsledky a je efektivnější,“ vysvětlil hlavní motiv primátor Mirek Žbánek. Zástupci obyvatel jednotlivých městských částí se tak mohou s dorazy a podněty obracet přímo na představitele Povodí Moravy či kompetentních odborů magistrátu.

„Jednali jsme jak o probíhající II. B etapě v centru Olomouce, tak o situace ohledně přípravy III. a IV. etapy protipovodňových opatření, zazněly zde důležité a pro většinu z přítomných i nové informace,“ dodal primátor Žbánek. Někteří z přítomných se zajímali například o budoucí výkupy pozemků, což se ovšem ukázalo v dané fázi jako předčasné, další chtěli znát podobu připravovaných opatření v následujících etapách. Primátor Žbánek zdůraznil, že do přípravy chystaných etap se mohou promítat právě i podněty, které vzejdou z jednání nové komise. Ta se sejde podruhé už v měsíci březnu.