Aktuality

Most u Bristolu je zbouraný. Teď zbývá vyčistit koryto Moravy

Bezmála osmdesát let poté, kdy byl most u Bristolu postaven, se jeho torzo definitivně zřítilo na dno koryta řeky Moravy. Stalo se tak ve čtvrtek 26. července. Předcházely tomu více než dva týdny postupného odstrojování mostu a rozebírání jeho konstrukce.

Demolice mostu začala 9. července. Nejprve bylo třeba sejmout zábradlí a bezpočet různých potrubí, následně pak demoliční rýpadlo a bagr se speciálními hydraulickými kleštěmi rozebíraly mostovku. „Museli jsme zabránit zlomení mostu, aby nám nespadl do koryta a neucpal koryto. Mostovku proto demontujeme demoličním pásovým rýpadlem s hydraulickými kleštěmi tak, že postupně zužujeme její příčný profil,“ vysvětlil Jakub Vlk, vedoucí střediska HSV divize Speciální stavby ze společnosti SILNICE GROUP. Tomu všemu ovšem předcházelo ještě snížení hladiny řeky na minimum prostřednictvím vypuštění jezu.

Nyní bude následovat rozebrání zbytků konstrukce a vyvezení stavební suti z koryta řeky na deponii. Poté stavbaři musí odstranit sedimenty ze dna Moravy a připravit břehy řeky na založení nového mostu. Jeho stavba začne někdy v podzimních měsících a potrvá zhruba rok.

Nyní demolovaný most stával v Komenského, dříve Laudonově ulici od roku 1941. Přežil boje mezi nacisty a Rudou armádou na konci války v květnu 1945 i průjezd sovětských tanků v srpnu 1968. Před 21 lety při velkých povodních částečně „zašpuntoval“ koryto rozvodněné Moravu, a zhoršil tak řádění tisícileté vody v historickém jádru města.