Aktuality

Protipovodňová opatření Olomouc

Ochrana Olomouce před povodněmi je tématem, které zajímá bez rozdílu asi všechny Olomoučany. Informace o tom, kdy bude město ochráněno v maximální míře, co všechno obnáší stavba jednotlivých fází projektu a jak se realizace protipovodňové ochrany dotkne obyvatel Olomouce, naleznete na webu PPO Olomouc.

Po katastrofální povodni v roce 1997 bylo v následujících letech nejprve nutné vypořádat se s následky, které velká voda způsobila a ihned poté navázat budováním nových protipovodňových staveb. Jako nejúčinnější opatření je považována prevence, tedy budování vhodných protipovodňových opatření.

Realizace protipovodňových opatření probíhá a bude dále probíhat v několika fázích. Důvodem je rozsah a složitost opatření, návaznost na financování, majetkoprávní vypořádání atd. V letech 2006 – 2007 byla proto realizována I. etapa, která řešila zkapacitnění Moravy v lokalitě jezu Olomouc vybudováním obtokového kanálu. V letech 2012 a 2013 na ni navázala etapa II. A. V rámci ní došlo k výstavbě protipovodňových opatření na úseku dlouhém 1,4 km od mostu v ulici Velkomoravská až po železniční most na Nových Sadech.

V současné době je připravena etapa II. B. V roce 2015 proběhla příprava pro tuto etapu. V lednu 2016 Povodí Moravy odeslalo zadávací dokumentaci na Ministerstvo zemědělství ke schválení. Po odsouhlasení zadávací dokumentace Povodí Moravy požádalo o přidělení dotace. A po vydání rozhodnutí o dotaci Povodí Moravy vypsalo výběrové řízení na zhotovitele stavby. Výběrové řízení na zhotovitele stavby by mělo být dokončeno do podzimu 2017. Následně bude zahájena samotná stavba.

Ucelenou ochranu intravilánu v centru Olomouce uzavře III. etapa, která naváže na II. etapu nad ulicí Komenského. Na levém břehu se počítá s využitím místních možností rozšířit koryto o bermu s odsunutou hrází. Ústí Trusovky se přeloží proti proudu toku a povede podél ní levobřežní hráz až ke konci inundace Moravy. Tím se uzavře ochrana města na levém břehu. Pravobřežní hráz na konci zástavby v Hejčíně odbočí a bude ukončena v Řepčíně za Střední Moravou. Součástí III. etapy jsou i návrhy opatření proti vzdutí povodňových průtoků na Střední Moravě.

Povodeň v červenci 1997 překonala v Olomouci všechny známé historické povodně a kulminace v Olomouci dosáhla průtoku 784 m³/s což cca odpovídá 500-leté povodni. Budovaná protipovodňová ochrana města je na průtok 650 m³/s což odpovídá cca 380-leté povodni. Tzv. 100-letá povodeň odpovídá průtoku v Olomouci cca 551 m³/s.

Zdroj: http://www.pmo.cz