Aktuality

Povodí Moravy nainstaluje v Olomouci netopýří budky

Celkem 14 budek pro netopýry nainstaluje ve čtvrtek 16. července v Olomouci Povodí Moravy. Nová útočiště pro živočichy se ve městě objeví jako kompenzace za zaniklé potenciální úkryty netopýrů při budoucím kácení stromů na nábřeží řeky Moravy. Plánované kácení souvisí s přípravnými pracemi na výstavbě protipovodňových opatření Olomouce.

Ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů pořídilo Povodí Moravy jedenáct univerzálních budek, dvě zimní budky a jednu celoroční pro instalaci na zeď. „Preventivní instalace budek má poskytnout netopýrům čas k nalezení nových úkrytů a možnost zabydlet se v nich ještě před samotným zásahem do stávajících porostů. Přechod do nových sídel tak pro ně bude méně stresující, než kdyby měli být transferováni těsně před samotným kácením,“ vysvětlil ředitel závodu Horní Morava Jiří Zedníček.

„První úkryty budou instalovány v prostoru olomouckého závodu Povodí Moravy v ulici u Dětského domova. Budky budou umístěny na duby v areálu závodu pomocí plošiny,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková s tím, že zde Povodí Moravy zavěsí i dutý kmen, který netopýrům poskytne možnost vhodného útočiště.

Další úkryty se ve městě objeví v blízkém okolí řeky Moravy. „Budky budou rozmístěny v úseku od železničního mostu až po most v Masarykově ulici, v areálu vysokoškolských kolejí a dále na jezu při obtoku, kde budou budku instalovat hasiči,“ doplnila mluvčí Tomíčková.